Af Kurt Quist Nielsen

 Årbog 2017 er atter en årbog med bud til alle

– Herluf Nydam har været ude med sin metaldetektor og har fundet et ottekantet sværd, som er danefæ og udstillet på Nationalmuseet, hvor Hendes Majestæt Dronning Margrethe åbnede udstillingen.

– Ove Rosenkvist skriver under titlen: ‘Stenmesteren med spidshammeren’ om en stenhugger Horder, der arbejdede for snart 200 år siden på herregården Løvenholm. Det antages, at han drev et stenhuggerværksted, som leverede kirkekunst til Djursland.

– ‘Aner nord og syd for Kongeåen’ er omtale af en slægtsbog i en artikel af Dan Heidener. Han fortæller om sine aner, der efter 14 års forskning viser sig at være mange forskellige mennesketyper.

– Henning Nicolaisen fortæller om et stilkbæger fra Krollerup og om Enggaard samme sted. Hvad er et stilkbæger? Ja, det er en betegnelse for de pokalformede snapsebægre, som det bedre borgerskab fik lavet hos guldsmedene i 1800-tallet.

– ‘Da slumpskrædderen på Enslev Mark stjal en ko’ er titlen på en artikel af Erik Møller, som beretter om den grusomme straf, slumpskrædderen, Søren Laursen, fik i den anledning. Han blev aldrig soldat, hvilket han forklarede med, at han var undermåler, men han var ifølge lægdsrullerne tjenlig som ‘trænkusk’_ I 1807 giftede han sig med Kirsten Andersdatter, som var 13 år ældre end ham.

– Afholdsbevægelsen i Danmark er baggrund for en beretning af Erna Bachmann om brændevin til 32 øre for en pot og øl til 10 øre for en flaske. Det var hver mands ret i 1800-tallet.

– ‘Lærerindesagen fra Kattrup’ er en artikel af Ove Jensen med et efterspil i Ormslev og Kolt sogne. Det drejer sig om Henriette Lund, der i 1872 mødte frem på skolen i Kattrup som ny konstitueret lærer.

– Doktorhuset på Adelgade 107 i Skanderborg er emnet for en interessant artikel af Helle Reinholdt. Det er 93-årige Liss Zander Brinch, der fortæller om huset, som hun og hendes mand, Jørgen, købte i 1967.

– I en artikel af Herman Rasmussen omtaler han Marius Stinus Nielsen, der var bager i Linå i 50 år. Han var født 1869 i Højen ved Vejle, hvor han levede sammen med sin mor, Birgit Christensen, og far, husmand Mads Nielsen.

– Jens Peter Randløv Boes har beskrevet den historiske udvikling af landsbyen Hem med fire oprindelige gårde fra omkring år 1000 til reformationen i 1536. I 1600-1767 kom de under kronen som ryttergårde under Skanderborg Rytterdistrikt. Læs om udviklingen frem til i dag.

– Kirsten Secher Andersen fortæller om ‘Diskret ophold i Gjern’. en beretning om den type ophold 1940-1953 med hint til filmen ‘Diskret Ophold’ med Ib Schønberg fra 1946.

– Allan Loft bruger en skarp titel: ‘Jeg stirrede lige lukt ind i mundingen på et geværløb’. Det er Gerda Jensen, der beretter om sin opvækst og erindringer fra besættelsestiden og tiden efter.

– Skjød er en landsby i det østjyske, hvor Kirsten Elgaard trådte sine børnesko. Hun fortæller levende om sine oplevelser her i årene omkring 1940 og prøver undervejs at genoplive den lokale talemåde.

– ‘Holbæk på Norddjursland, en ganske almindelig landsby i 1950’erne’, er emnet for en artikel af Jens Maarbjerg. Han går tæt ind på beboerne ud fra de lokale beboere, Chresten og Sørens gode hukommelse.

– Tilbage i 1970’eme standsede togene i Stilling. Det beretter Ole Edvard Mogensen om sammen med omtale af forskellige mekaniske sikringsanlæg. Mange husker det sikkert, når stationsbestyreren kom ud på perronen og gav afgang til togene. Det er for længst gået over i historien.