Af Kurt Quist Nielsen, redaktør

 

Årbog 2018 fortæller bredt om Østjylland

Skanderup kirke er emnet for Dan Heideners beretning. Den lå i landlige omgivelser ved Skanderborg sø og blev bygget i 1100 tallet.

Arvesølv fra Jensgaard. som er en hovedgård i Glud Sogn. er en herregård, der kan føres tilbage til omkring år 1300, hvor den havde navnet Inæs. Det er Henning Nicolaisen, der står bag historien.

Herluf Nydam Jensen har igen været ude med metaldetektoren og har blandt andet fundet en armring og et cirkulært hængesmykke af guld. De indgår på den årlige danefæudstilling i Jelling. Han fortæller om fundene.

Leif Simonsen skrev en bog. da han var blevet 80 år, Det er en beretning om hans familie, og den er via hans datter, Irene, udgivet som bog. Vi bringer uddrag heraf.

Skøjteprinsessen fra Svejbæk er emnet for Herman Rasmussens beretning om Elisabeth Hønicke. Hun vandt det jyske mesterskab i damernes old-boy klasse i 1956 som 62-årig.

Jørgen Frost Larsen skriver levende om at værre barn i Odder i 1950’erne. Han blev født i 1946. lige efter krigen. som omtales sammen med hans opvækst og udvikling.

Kirsten Elgaard omtaler en sommerferie i 1950’erne hos sine morforældre i Kolind.

Kurt Villy Svendsen har i år Hadsten Højskole som emne. — For omkring 120 år siden gik en foretagsom mand en tur i Hadsten, hvilket fik langtrækkende betydning for byen og det øvrige kongerige.

Ole Edvard Mogensen skriver om svagføretog til Laven. I tre dage stod den lille landstation på den anden ende, fordi svagføretoget kom på besøg.

Dyrlægen fra Hørning er emnet for en fortælling om Johannes Stefanus Pedersen, begået af Ove Jensen. I 1871 flyttede et nygift par til Hørning, nemlig Christine og Johannes Stefanus Pedersen.

Peter Poulsen skriver om en spillemand i 1923_ Han var i øvrigt pottemager.

Englænderne på Lindegården omtales af Svend Kannegaard Olsen og omhandler besøg af nogle englændere under krigen.

De Toustrup dilettanter omtales af Mogens Jensen. Det er et uddrag af tidligere borgmester i Aarhus. Bernhardt Jensens bog fra 1968. Her omtales en trup dilettanter. der spillede ‘Gøngehøvdingen’ under ledelse af Niels Jensen – Toustrup.

Mogens Jensen omtaler også personen Niels Jensen som landmand, ægtemand og politiker.

Samme Niels Jensen er emnet en omtale af rigsdagsmanden Niels Jensen – Toustrup. Det er Jens Johannes Justenlund, der står for denne beretning.

Tage Franck står bag tilrettelægning af de sidste 3 artikler.

 

Bogomtaler:

Gjerrild-banen omtales af Lars Rasmussen.

Hovedgaard-bogen omtales af Tage Franck.

Beretning ved Østjysk Hjemstavns nye formand, Helle Reinholdt.