Årbog 2020 bærer genforeningen 1920 som hovedemne

af Kurt Quist Nielsen, redaktør

Østjysk Hjemstavn (ØH) er igen klar med en interessant årbog om og til de østjyske medlemmer og læsere. Læs fx. om:

Genforeningen 1920-2020 skulle have været fejret på behøring vis, men det satte corona pandemien desværre hindringer i vejen for. Måske er festlighederne blot udskudt et år.

Flere byer i Østjylland er repræsenteret med de genforeningssten, der står som et evigt minde om den store begivenhed, der stod bag.

I Hadsten er Sct. Pauls kirke fyldt 100 år. Den har altid været byens samlingssted, og den spændende historie om dens oprindelse bringes her.

Nytårsdag 2020 var det 175 år siden det første papirark blev fremstillet på Silkeborg Papirfabrik. En stor bedrift der her blev markeret.

Lørdag den 14. oktober 1960 blev Hurtigruten Århus-Kalundborg indviet. Det var ikke bare en modernisering af den eksisterende rute Århus-Kalundborg. det var en ny og hurtigere landsdelsforbindelse, en helt ny og moderne færge samt en ny havnestation i Århus.

Danseundervisning og dermed formidling af social kompetence, blev tidligere anset for at være vigtig i opdragelsen af børn og unge. den ældst kendte danske danseskole er fra 1916, men der har været danseskole endnu tidligere i Skanderborg. Læs mere herom.

Grundlovsdag 2019 var en strålende dag i solskin. Over 70 mennesker var forsamlet på toppen af Sindbjerg-Stoubjerg, de markante bakker ved Sejs-Svejbæk. De ville her genindvie mindesten for Sophus Sørensen på toppen af bakken. Mindestenen fortalte om bakkernes fredning i 1919. Det var 100-års jubilæet, som fejredes i regi af Sejs-Svejbæk Lokalråd og Sejs-Svejbæk lokalhistoriske forening.

Peter Haahr Christensen startede i 1980 en række forretninger ved navn RODEO for salg af cowboybukser. 47 forretninger blev det til – selvfølgelig intet imod det, Lars Larsen fik sat gang i. Men alligevel!. Peter “Knaldhård” fra Brabrand blev kendt i forretningsverdenen.

Linå Kro har sin egen historie som stedet, hvor man fandt sin kære for livet, men med udgangen af 2018 forsvandt den fra jordens overflade. Den var gået konkurs, og ingen havde mod på at starte den op igen, men man kan stadig se tilbage på dens århundred lange eksistens som landevejskro.

Maskebilleder fra vikingetiden (omkring 800-1050) giver anledning til undre. Det gælder især et antal billeder af masker med et udseende, som er de udklippet af et materiale og flettet sammen. Man må have forestillet sig, at der var et ansigt bag masken, og motiverne omtales derfor her som fletmaskeansigter.