Af Kurt Quist Nielsen

Anders Ove Pedersen havde sin opvækst ved Skanderborg sø. Han døde i 2005 og efterlod er erindrings manuskript til sine børn. Det har vore læsere nu glæde af. Han havde mange oplevelser ved fiskeri sammen med sin bedstefar Jeppe Pedersen der boede lige ved søen. Peter Poulsen har bearbejdet materialet.

Niels Ebbesens Eg har inspireret Kirsten Elgaard til en historie om udflugter hertil sammen med en veninde. Undervejs passerede de herregården Ristrup. Statuen af folkehelten står magtfuldt på torvet i Randers, hvor vi også finder Niels Ebbesens Hus.

En frisk historie om Danmarks første jernbaneknudepunkt i Langå kommer fra Peter Poulsens hånd. Han beretter om kongebesøg på stationen 2. september 1862, hvor kongen sammen med sit følge indtog en solid frokost.

I gamle dage kunne posten komme ud for lidt af hvert, men fødselshjælper hørte nok til sjældenhederne. Erna Bachmann har bearbejdet denne historie for os. Det er posten selv der fortæller på ægte jysk.

Den sidste sognefoged forlod sig kontor i 1970 hvor embedet blev afskaffet. Tage Franck har arbejdet med emnet og fundet frem til mange store og små opgaver, som sognefogederne skulle løse. Han var jo den skikkeligste og redeligste mand i sognet.

Aarhus Nærbane blev indviet i 1979 som et epokegørende løft for den kollektive trafik. Det var også nødvendigt for de få og langsomme tog, som DSB satte på banen, kunne slet ikke betjene de mange mennesker, der pendlede til og fra arbejde og uddannelse. Ole Edvard Mogensen fortæller denne historie.

Agnes Østergaard er ikke hvemsomhelst. Det fortæller Ove Jensen i denne historie om gymnastikpigen, der i 1932 giftede sig med Viggo, der også var bidt af gymnastikken. Agnes blev med tiden leder af pige og kvindegymnastikken i Ravnholt, Malling, Mårslet og Als.

Vi kan selvfølgelig ikke udgive en bog uden at skrive om kreaturhandel i 50’erne. Det mener i hvert fald forfatteren, Aksel Lindetoft, som har handlet på gammeldags vis med håndslag dengang alle kendte hinanden og ikke bugte meget papir på at afslutte handlerne.

Og så skal det handle om sølvtøj. Henning Nicolaisen skriver om Peder Kathrine og et sølvkrus med en forgrenet historie. Det er lavet i 1754 af byens førende guldsmed med de fineste indgraveringer.

Da der var fisk i Silkeborgsøerne var Laurs Fisker med. Han blev født i 1861, men var allerede som 6 årig med ude at fiske sammen med sin far. Det er Bent Pedersen, der skriver.