Vestermølle – dit væsens rod – din fremtid er titlen på en aktuel bog om Vestermølle ved Skanderborg.
Bogen kunne også have haft undertitlen fra ruin i 2008 til flittigt brugt center efter brug af 35 mio. kr.
Grovvarenyts læsere har haft gode muligheder for at følge Vestermølle gennem hele fornyelsen til kultur-, aktivitets- og formidlingscenter, som nu gæstes af flere end 100.000 pr. år, hvoraf 6.000 får en guidet rundvisning og besøger museerne på Vestermølle

Laden på Vestermølle er fra 1841. Arkitekt Anna-Mette Exner, Århus, har ansvar for ideerne til de seneste års renovering af laden til et flot rum til møder, koncerter, private fester og udstillinger. Laden er præmieret med Skanderborgs arkitekturpris i år. Laden var også blandt de nominerede til Renoverprisen 2013

 Andelshistorie og Vestermølle
Bogen handler om stedets historie, forvandlingen fra ruin til de mange aktiviteter samt om møllemuseet og det virtuelle museum.
Det virtuelle museum fortæller bl.a. historien om Anders Nielsen, Svejstrup Østergaard, som var agronom, landmand og pioner i landbruget og iværksætteren bag en række af de andelsselskaber, der har tjent landbruget gennem de seneste godt 100 år.

Anders Nielsens virke er omtalt på ca. 10 sider i bogen.

Risiko for fødevarekriser
Langt stærkere står to artikler over 37 sider, hvor seniorforsker, agronom og ph.d, Henning Otte Hansen skriver om landbrugets strukturudvikling og om Kom, mel, brød og energi til verden.
Forfatteren skriver bl.a. om behovet for flere landbrugsprodukter og om landbrugets muligheder for at fordoble produktionen inden 2050 – bl.a. ved hjælp af gmo.
Han peger også på, at der er en reel risiko for flere fødevarekriser i de kommende årtier. Hans artikler har mange henvisninger til andre kilder om emnet.
Vestermølle – dit væsens rod – din fremtid er på 210 sider med mange illustrationer. Den har ni forfattere og er redigeret af Jørgen Lund Christiansen.
Bogen er udgivet af Østjysk Hjemstavnsforening. Den koster 50 kr. Den kan købes hos foreningens formand.